Ljubavni zadatak za Moranu i Domagoja , te Silvijanu i Maricu je pripremiti hlapa opijenog u umaku od konjaka i vina s domaćom tjesteninom.
Ovo će biti zanimljiva borba. Nije da pripremamo svaki dan hlapa. Bit će nam malo teško, iako priprema raka nije pretjerano komplicirana. Samo ga treba skuhati...", komentira Silvijana koja u ovom showu prvi put priprema ovu morsku deliciju.
Hlap je morski rak plave boje s crnim točkicama, a kojeg ćete naći na cijelom Jadranu, bez obzira na sastav dna, iako i on najviše voli blizinu kamenite obale. Poznat je i kao lap, karlo, rarog, njakar, humer i ralog, a od jastoga ga razlikuju prvenstveno kliješta i veličina. Pojam hlap je slavenskog podrijetla, a znači "težak momak koji vuče noge". On zaista vuče plosnate štipaljke po dnu mora proizvedeći pritom karakterističan zvuk. Njegovo meso je izrazito cijenjeno u gastronomiji.
Najpoznatiji način pripreme hlapa je na žaru, a može se poslužiti i na salatu, gdje se rakovo meso nareže na komadiće te pomiješa s uljem, mladim lukom, žličicom majoneze te zelenim kaparima i paprom i soli. Hlapa možete pripremiti i na buzaru sa špagetima ili na brudet.
Jedan od parova iz prvog reda neće uspjeti poslužiti hlapa na tanjuru. Žiri se baš žestio" probati hlapa, no na tanjuru su dobili samo pljukance. Tko će zbog nesmotrenosti kazniti svoj tim lošim ocjenama, doznat ćemo u novoj epizodi kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' - sutra, u ponedjeljak 11. rujna u 19:50 sati na RTL-u!