Ostalo

Umijeće serviranja hrane za još bolji tek

I najslasniji zalogaj prvo jedemo očima. Pravilno je serviranje kao umjetnost: kako prezentirate, takvu ćete ocjenu i dobiti za svoj kulinarski pothvat.

Dobar tek
20.04.2018 11:29

Lijepo servirano jelo čini već pola uspješnog posla. Takav ćete obrok pojesti s jačim zadovoljstvom nego inače i cjelokupni dojam kvalitete i okusa hrane zasigurno će biti puno veći od očekivanog. U čemu je tajna? Naravno, to je trik uspješnog serviranja i posluživanja.

Tako prilikom serviranja jela na tanjur trebate paziti da količina obroka bude negdje na zlatnoj sredini: ne prenatrpano, ali i da nije siromašno. Razmjestite hranu kako bi ona bila u granicama vašeg tanjura i nikako se ne bi smjela nalaziti na njegovom rubu.

Ako slažete salate obratite pozornost kako se osim okusa, kombiniraju i boje izabranih namirnica. Žive kontrasne boje mogu dodatno podignuti cijeli nivo i osigurati vaš kulinarski uspjeh.

salata

Sjeckane ili narezane namirnice za još atraktivniji izgled možete rezati asimetrično i tako ih posložiti na tanjure. Umake i dresinge najbolje je ponuditi odvojeno uz jelo kojemu su namijenjeni kako bi svatko mogao sam za sebe odrediti potrebnu količinu.

Kako bi vaša jela izgledala još atraktivnija, hrabro kombinirajte i eksperimentirajte s kontrastima: miješajte mekane i hrskave sastojke u salatama, kombinirajte velike i male komadiće, isprobajte svjetlo-tamne kontraste boja.

Hranu i začine koje odlučite koristiti za ukrašavanje svojih jela birajte pažljivo i pazite da sve što servirate treba biti jestivo i prikladno jelu kojemu je namijenjeno.

Još zanimljivih tema pročitajte na portalu Dobar tek!