Nekoć se uzgajala radi masti, danas većinom radi mesa jer je u jednom periodu svinjska mast došla na loš glas – potpuno nepravedno. Naime, novije studije pokazuju da svinjska mast nije samo bogata zasićenim masnim kiselinama. Ona sadrži oko 40 posto zasićenih masti i oko 60 posto nezasićenih masti koje pozitivno djeluju na zdravlje i smanjuju razinu kolesterola. Svinjska mast je ponovo ušla u naše kuhinje, a pogotovo kada se radi o prženju hrane, za što se smatra odličnim odabirom.
Niti ostala nutritivna svojstva svinjetine nisu za odbaciti, pa tako u sto grama svinjetine ima oko 63 grama vode, 18 grama bjelančevina koji su baza uravnotežene prehrane jer je njihova funkcija da izgrađuju tkiva te 19 grama masti i otprilike 250 kalorija. Uz to, ovo je meso također bogat izvor minerala fosfora i cinka. Kao i sve ostale vrste mesa, svinjetina je bogata vitaminima B kompleksa koji su neophodni za održavanje zdrave kože, kose i noktiju.
Sve gore napisano su dovoljni razlozi za veliki veliki comeback svinjetine na naše tanjure. Svinjsko meso možete pripremiti različite načine te je meso vrlo zahvalno za različite termičke obrade, bilo da je riječ o kuhanju, pirjanju, pečenju ili roštilju. Najbolji začini koje možete koristiti u pripremi svinjetine su češnjak, kadulja, peršin, mljevena paprika i đumbir. Uz svinjsko meso odlično paše i voće, stoga sljedećem pečenju slobodno dodajte jabuke ili suhe šljive.