Iako se tradicionalno veže za Sredozemlje, sve češće se priprema i na kontinentu – ondje se često naziva i sirnicom . Pinca se poslužuje na uskršnje jutro, ali ako je želite jesti toplu, valja se ustati ranije.
Naime, zbog toga što se radi od dizanog tijesta, potrebno je i do tri sata za pripremu ove delicije. Važno je da kuhinja bude topla, kako bi kvasac mogao odraditi vrenje i time stvoriti savršeno dignuto tijesto. Uz to, trebat će vam i mlijeko, prstohvat soli, maslac, šećer, rum, te razni dodaci po želji.
To mogu biti, kao što smo spomenuli, ušećerene korice agruma, grožđice, suhe brusnice, orasi, pinjoli, a u nekim slobodnijim i modernijim varijantama čak i komadići čokolade i sušenog voća poput marelica ili ananasa.
Tijesto se loži u velike loptice, te se na njima zareže križ. Prije pečenja, dobro ju je premazati žutanjkom kako bi dobila lijepu boju, a za dekoraciju se stavlja krupni šećer ili listići orašastih plodova.
Što vi stavljate u svoju pincu?