Ostalo

V kao vermicelli

Kulinarstvo je umijeće pripremanja hrane, u svježem obliku ili primjenom raznih procesa termičke obrade namirnica uz dodatak začina. To je kompleksan proces uključuje ne samo klasično pripremanje hrane (kuhanje, pečenje, prženje, pohovanje, blanširanje, dinstanje i ostalo), nego i odabir pravog recepta, sastavljanje jelovnika, nabavku namirnica, kao i njihovo konzumiranje (nerijetko s pijetetom i stilom), odnosno razgovore o kulinarskom umijeću. Danas je na red došlo slovo V.

Press
23.03.2016 21:00

VERMICELLI – tjestenina koja je tanko rezana i kupuje su u malim lopticama koje podsjećaju na ptičje gnijezdo. Stavljaju se u bistre juhe.

VICHYSSOISE -francuska gusta hladna juha od krumpira i poriluka. Može se raditi i od tikvica, jabuka i mrkve.

VINO LEDENE BERBE – posebna vrsta slatko-kiselog vina. Bobice se moraju brati na temperaturi od – 7stupnjeva Celzijevih, a zatim se prešaju i čuvaju u posebnim uvjetima. Gastro-enološka delicija.

VOK (WOK) – kineski lonac koji služi za kuhanje i prženje jela. Često se ta jela sama krivo naziva wokom.

VERMOUTH – aromatizirano, zaslađeno vino koje se pije kao aperitiv. Često mu se dodaje gorčina pelina ili slatkoća rogoza za specifičan okus.

VELOUTÉ – juha od bijele zaprške, mesnog temeljca, povrća i začina koji se onda usitne, zgušnjavaju i miješaju s vrhnjem i žutanjkom.