Laktoza se još naziva i mliječni šećer jer je to zapravo šećer koji se nalazi u mlijeku životinjskog porijekla. Laktoza je najviše prisutna u mlijeku, ali i drugim mliječnim proizvodima poput jogurta, sira, kefira i slično.
Osim u mliječnim proizvodima, laktoza se, u manjem udjelu, nalazi i u kruhu te pekarskim proizvodima, tjestenini, žitnim pahuljicama, margarinu, instant juhama i instant pripravcima za palačinke, biskvite i kolače, zatim u mesnim prerađevinama, grickalicama te slatkišima.
Mliječni šećer ili laktoza je zapravo široko rasprostranjen u namirnicama i jelima koje svakodnevno unosimo ili često konzumiramo, a ako želimo izbjeći unos laktoze, onda svakako treba dobro pročitati sastav proizvoda.
Neke namirnice, koje se mogu koristiti kada se pokušava izbjeći korištenje laktoze su tamnozeleno povrće poput brokule, kelja, cvjetače, prokulica, artičoke, šparoge te sve vrste graha, graška i leća. Zatim suhe smokve, naranče, bademi i orasi te proizvodi od soje.
Koje će namirnice kandidati večeras iskoristiti i hoće li uspjeti pripremiti jelo bez laktoze, pogledajte večeras u 21:15 sati na RTL-u!