Ostalo

Veličanstveni papar: nekoć je vrijedio kao zlato, a danas ga uzimamo zdravo za gotovo

Prilikom kuhanja koristimo različite začine i ne razmišljajući o njihovom porijeklu i povijesti. No začini nisu uvijek bili široko dostupni kao danas. Tako su u antičkom dobu i srednjem vijeku začini su bili skupa i rijetka roba. Svaki začin ima svoju priču, a mi vam donosimo priču o "kralju svih začina"- veličanstvenom papru.

Tri - dva - jedan - kuhaj
10.02.2017 09:29

Papar dolazi iz južne Azije gdje su pronađeni i najstariji zapisi o njemu u starim indijskim tekstovima. Ovaj začin se počeo uzgajati već u antičkom dobu, prvo u Indiji, a zatim u svim ostalim azijskim zemljama s tropskom klimom.

U antičko doba papar je stizao u Europu u karavanama iz Azije. U staroj Grčkoj papar se koristio kao dodatak hrani, ali i u medicini. Rimljani su od Grka preuzeli znanje o začinima, a papar su stavljali u gotovo svako jelo, pa čak i u kolače.

papar, začin

Iako nam je danas smiješno, papar se nekoć čak koristio i kao sredstvo plaćanja. Tako je 410. godine vizigotski kralj tražio od Rimljana da mu isplate tonu i pol papra kako bi poštedio grad. Kasnije se paprom trgovalo uncom za uncu zlata te se njime plaćao porez i najam.

U srednjem vijeku, iako još uvijek skup, papar je bio najrašireniji začin, uz sol i ocat. Godine 1498. Vasco de Gama uspio je brodom dopremiti papar iz Indije te sa širenjem europskih pomorskih sila drevni Put svile polako gubi značenje, a karavane zamjenjuju brodovi. Prestaje monopol arapskih trgovaca nad trgovinomzačinima te oni postaju sve dostupniji.

Danas se u svijetu papar uzgaja na približno 400 000 ha. Najveći su proizvođači ovog začina su Indija, Šri Lanka, Indonezija, Brazil i Vijetnam te papar zauzima četvrtinu ukupne svjetske trgovine začinima.

Kakav papar se nalazi u Vašoj kuhinji? Crni, bijeli, zeleni...? Za začine vrhunske kvalitete koji će obogatiti vašu kuhinju isprobajte Kotanyi proizvode te na njihovoj stranici podrobnije upoznajte ovaj svijet pun aroma, mirisa i okusa.