Papar dolazi iz južne Azije gdje su pronađeni i najstariji zapisi o njemu u starim indijskim tekstovima. Ovaj začin se počeo uzgajati već u antičkom dobu, prvo u Indiji, a zatim u svim ostalim azijskim zemljama s tropskom klimom.
U antičko doba papar je stizao u Europu u karavanama iz Azije. U staroj Grčkoj papar se koristio kao dodatak hrani, ali i u medicini. Rimljani su od Grka preuzeli znanje o začinima, a papar su stavljali u gotovo svako jelo, pa čak i u kolače.
Iako nam je danas smiješno, papar se nekoć čak koristio i kao sredstvo plaćanja. Tako je 410. godine vizigotski kralj tražio od Rimljana da mu isplate tonu i pol papra kako bi poštedio grad. Kasnije se paprom trgovalo uncom za uncu zlata te se njime plaćao porez i najam.
U srednjem vijeku, iako još uvijek skup, papar je bio najrašireniji začin, uz sol i ocat. Godine 1498. Vasco de Gama uspio je brodom dopremiti papar iz Indije te sa širenjem europskih pomorskih sila drevni Put svile polako gubi značenje, a karavane zamjenjuju brodovi. Prestaje monopol arapskih trgovaca nad trgovinomzačinima te oni postaju sve dostupniji.
Danas se u svijetu papar uzgaja na približno 400 000 ha. Najveći su proizvođači ovog začina su Indija, Šri Lanka, Indonezija, Brazil i Vijetnam te papar zauzima četvrtinu ukupne svjetske trgovine začinima.
Kakav papar se nalazi u Vašoj kuhinji? Crni, bijeli, zeleni...? Za začine vrhunske kvalitete koji će obogatiti vašu kuhinju isprobajte Kotanyi proizvode te na njihovoj stranici podrobnije upoznajte ovaj svijet pun aroma, mirisa i okusa.