Ostalo

Višenamjensko povrće koje možete kombinirati uz sve!

Talijani i Francuzi izrazito cijene žute ili bijele cvjetove koji se pohaju ili poslužuju u salatama.

Press
15.05.2016 17:00

Ipak, nama su uobičajene zelene tikvice, koje dijelimo na ljetne i zimske, a zanimljivo je da se botanički vode pod voće jer pripadaju vrsti Cucurbitaceae iz koje su i dinje i krastavci.

Prepune su dijetalnih vlakana, beta karotena, vitamina, folne kiseline, magnezija, fosfora, bakra, željeza, cinka i kalcija – svega što je potrebno našem organizmu da bude jak i zdrav!

One pomažu pri zaštiti srčanog i krvožilnog sustava, sprječavaju moždane udare, održavaju kožu i kosu jakima, a antioksidanti nas pomlađuju i reduciraju krvni tlak.

Kako se preporučuje konzumirati ih s koricom u kojoj se nalaze svi zdravi elementi valjda ih dobro oprati prije termičke obrade, a sve ostalo je na vama. Od njih se može raditi zelena tjestenina, mogu se grilati na žaru, na tavici uz maslinovo ulje, ili ih pak možete kombinirati u salatama s rajčicama, kukuruzom, sirevima i začinskim biljem. Tikvice su odlične za razne popečke, možete ih pohati, a čest su sastojak finih i bogatih krem juha.

Imate li svoj najdraži recept koji sadrži tikvice – podijelite ga s nama!