Ostalo

Vječna dilema: Kada treba soliti hranu

Većinu puta jelo solimo skoro automatski. Ali pravi okus pripremljenog jela ovisi od toga u kojem trenutku ste ga posolili.

RTL
07.02.2018 14:34

Sol je skoro ključna stavka kod ukusno pripremljenog jela. Neslano jelo nema taj završni štih i punoću okusa koji očekujemo. Kako bismo pravilno procijenili najbolji trenutak za začinjavanje jela solju, trebate znati neke temeljne stavke. Naprimjer, riba kod kuhanja traži malo više soli nego meso jer ako ga presolite postat će žilavo i neukusno.

Jelo svakako treba soliti na kraju pripreme. Tako je mesni temeljac najbolje posoliti pola sata prije završetka kuhanja, temeljac od gljiva još kasnije – prije nego ugasite vatru.

Mahunarke solite tek 5 minuta prije kraja jer im se u slanoj vodi produljuje rok pripreme. Isto vrijedi i za jetrice. Ako ih posolite na početku kuhanja ostat će žilave i čvrste.

Korištenje soli na početku kuhanja više je iznimka nego pravilo. U nekim slučajevima, kao što je kuhanje tjestenine, povrtnog i ribljeg temeljca itekako je potrebno. Na početku posolite vodu tek kada zakipi i stavite svoje namirnice u proključalu vodu.

sol

Meso solite vrlo umjereno jer ova namirnica već sadrži prirodne soli u sebi. Ako baš ne volite slano jelo, meso možete uopće ne soliti nego tijekom kuhanja dodati začine koji najviše odgovaraju mesu ili ga servirajte u umaku koji lagano posolite prije posluživanja.

Riba se soli u dovoljnoj količini i poželjno barem 10 minuta prije pripreme jer se tako tijekom termičke obrade neće raspasti s obzirom na to da je riblje meso vrlo nježno i osjetljivo.

Povrće se nalazi negdje na zlatnoj sredini u odnosu na potrebnu količinu soli između ribe i mesa jer ga solite malo manje nego ribu, ali nešto više nego meso. Jedini izuzetak su gljive, njih solite nešto više nego drugo povrće.

Još odličnih savjeta pronađite na portalu Dobar tek !