Nisam nikada kuhao tom tehnikom! Ovo će biti prvi i zadnji put, ja mislim... Svaki dan izlaze neki novi aparati za kuhanje. Mislim da ćemo za jedno pet godina kuhati pomoću mobitela! Ne znam, možda je to budućnost kulinarstva, ali ja ću se držat tradicije i dalje, gradela i peka koliko god ovo zvučalo lijepo i zanimljivo. To samo jednom godišnje odeš u restoran i pojedeš ovako nešto i bog te veseli", reći će Vjeko kada na svojoj radnoj jedinici ugleda staklenu kadu s vodom na kojoj je neka mašina".
Ta naizgled neobična naprava zapravo je profesionalna aparatura u ugostiteljstvu za pripremu namirnica na posve nov, moderan i revolucionaran način. Sous vide (francuski izraz za "u vakuumu") je moćna tehnika kuhanja pri niskoj temperaturi, a da se pritom sačuvaju svi okusi, boja i tekstura namirnice.
Ja se ovime služim svaki dan! Ali neću vam sad dati upute kako se to radi. Poslije!", sarkastično će reći Barica , koja vjerojatno nikada nije kuhala s vakumiranim namirnicama, što se ne može reći i za njezinu partnericu, iskusnu kuharicu Ružicu .
Nismo se susretale s tim, ali smo puno čitale. Pokušavale smo kod kuće, amaterski izvesti tu tehniku. U zadnje vrijeme se puno priča o toj tehnici kuhanja, šuška se o tome!", kazat će Loreta i Ivana , koje će danas, baš kao i ostali natjecatelji, imati 60 minuta vremena za pripremu jednog glavnog jela s prilogom pomoću sous vide tehnike, i to prema receptima današnjih specijalnih gostiju .
Bivši natjecateljshowa, Dragan Jovanović (koji se natjecao u 3. sezoni zajedno sa suprugom Vericom) i stručnjak za talijansku kuhinju, Giuseppe Pette , današnja su pojačanja na 321-trgu. S obzirom da članovi žirija više ne savjetuju natjecatelje, Dragan i Guiseppe će vrlo rado uskočiti u pomoć natjecateljima s obzirom da su obojica vrhunski znalci u kuhanju sous vide tehnikom.
Tko će postati majstor u sporoj tehnici kuhanja, a tko će se osramotiti? Odgovore donosi novi nastavak kulinarskog showa Tri, dva, jedan – kuhaj!", večeras u 21:30 na RTL-u!