Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Popularne školjke

Vongole - nježna morska delicija

Kao i ostale školjke, vongole su poznate kao namirnice koje donose beskraj kulinarskih varijanti, bogate su proteinima, mineralima i vitaminima, a sadrže vrlo malo masnoća. Chef Mate Janković večeras će u showu 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' pokazati kandidatima kako ih on sprema.

Image
Press/ 20.10.2017. u 18:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vongole ili kućice, kao i rumenke i brbavice, žive su zakopane u pijesku pa ih treba dobro isprati prije pripreme. Ove male školjke zahtijevaju što jednostavniju pripremu jer su nježne strukture pa se rado pripremaju na buzaru, s bijelim ili crvenim vinom, paštom, njokima, u rižotu, na salatu i slično. 

U proljeće vongole imaju najpunije meso pa se tada najčešće jedu i sirove s kap limunašto čini pravu malu morsku deliciju. Limski kanal i Stonski zaljev najpoznatija su hrvatska područja za uzgoj školjaka, najčešće dagnji, kamenica, kunjki, vongola, jakobovih kapica (kapešanta), brbavica, rumenki (lakirka).

Večeras će kandidati pripremati vongole po receptu Mate Jankovića, a njegov kolega Tomislav Špiček savjetovao je baku Đurđicu kako je najlakše prepoznati koje školjke su žive i iskoristive za jelo, a koje je najbolje baciti.

"Školjke pred svoj kraj znaju opustiti mišiće i malo se otvoriti, ali ove su žive. Kada ih primite ove se opet stisnu i to znači da su žive. Sve su dobre osim puknutih", kazao je Špiček. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Inače se preporuča da se svaka otvorena školjka baci jer to znači da nije svježa, ali ako se prilikom dodira školjka ponovo zatvori, to znači da je živa i neoštećena te je dobra za pripremu jela.

Hoće li kandidati uspjeti prekopirati Matin recept, pogledajte večeras u 20 sati na RTL-u!

Upravo se čita

Image
drama na bazenima

Posjetitelj Tuheljskih toplica: 'Žena je povraćala, zaposlenik je drugom zaposleniku vikao: Bježi van, curi!'

Press/ 20.10.2017. u 18:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
brzo i jednostavno

Najnoviji recepti kolača: Kako pripremiti tortu bez pečenja?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba