Ostalo

Vongole - nježna morska delicija

Kao i ostale školjke, vongole su poznate kao namirnice koje donose beskraj kulinarskih varijanti, bogate su proteinima, mineralima i vitaminima, a sadrže vrlo malo masnoća. Chef Mate Janković večeras će u showu 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' pokazati kandidatima kako ih on sprema.

Press
20.10.2017 18:00

Vongole ili kućice, kao i rumenke i brbavice, žive su zakopane u pijesku pa ih treba dobro isprati prije pripreme. Ove male školjke zahtijevaju što jednostavniju pripremu jer su nježne strukture pa se rado pripremaju na buzaru, s bijelim ili crvenim vinom, paštom, njokima, u rižotu, na salatu i slično.

U proljeće vongole imaju najpunije meso pa se tada najčešće jedu i sirove s kap limunašto čini pravu malu morsku deliciju. Limski kanaliStonski zaljevnajpoznatija su hrvatska područja za uzgoj školjaka, najčešće dagnji, kamenica, kunjki, vongola, jakobovih kapica (kapešanta), brbavica, rumenki (lakirka).

Večeras će kandidati pripremati vongole po receptu Mate Jankovića , a njegov kolega Tomislav Špiček savjetovao je baku Đurđicu kako je najlakše prepoznati koje školjke su žive i iskoristive za jelo, a koje je najbolje baciti.

"Školjke pred svoj kraj znaju opustiti mišiće i malo se otvoriti, ali ove su žive. Kada ih primite ove se opet stisnu i to znači da su žive. Sve su dobre osim puknutih", kazao je Špiček.

Inače se preporuča da se svaka otvorena školjka baci jer to znači da nije svježa, ali ako se prilikom dodira školjka ponovo zatvori, to znači da je živa i neoštećena te je dobra za pripremu jela.

Hoće li kandidati uspjeti prekopirati Matin recept, pogledajte večeras u 20 sati na RTL-u!