Ostalo

Vrijedniji od kavijara

Košarica iznenađenja natjecatelja showa Tri, dva, jedan – kuhaj!", braće Drage i Vlade, sadržavala je razne namirnice, među kojima je i šafran, najskuplji začin na svijetu i simbol mudrosti i bogatstva.

Press
05.05.2016 10:47

Ovaj kralj začina arapske kuhinje, kako mu mnogi tepaju, dobiva se iz cvijeta biljke iz porodice irisa. Koristi se samo prašnik, dok se latice ponekad upotrebljavaju u medicinske svrhe. Iako se već neko vrijeme vodi rasprava odakle potječe ova biljka, mnoge stvari ukazuju da je to bila Kreta u Grčkoj, a danas se kultivira od zapadnog Mediterana do Indije.

Šafran se danas prodaje skuplje od tartufa i kavijara. Slično kurkumi, osim u liječenju i kulinarstvu kroz povijest se koristio za bojanje tkanina jer daje narančastu boju kao na budističkoj odjeći. Glavni proizvođač je Španjolska , a za vrijeme žetve koje traje samo 3 tjedna na ravnicama La Mancha, širi se plahovit, senzualan miris šafrana. Potrebno je oko 80.000 ružica kako bi se skupilo 2,5 kg tučaka, od kojih se proizvede 500 g šafrana nakon sušenja. Zato nije ni čudo što je šafran najskuplji začin na svijetu.

Ovaj začin je intenzivnog, bogatog, mošusnog mirisa, te slatko-gorkog, toplog okusa. U staroj Grčkoj korišten je kod nesanice, kao afrodizijak , a služio je za ublažavanje mamurnosti i dodavali su ga u kupke.

Odlično ide u razna jela s rižom, od bliskoistočnih pilava preko španjolskih paella, talijanskih rižota do indijskih jela. U Švedskoj se od šafrana rade peciva i kolači za festival svijetla na dan Sv. Lucije. Odlično ide i s drugim začinima kao što je mljeveni korijandar, đumbir, kardamom i komorač, a možete ga dodati curryjima od povrća.