Ostalo

Sve što trebate znati o woku!

Wok je tradicionalna, duboka kineska tava za prženje hrane koja je postala popularna posljednjih godina jer se u njoj pripremaju brza i vrlo ukusna jela. Pojedini kandidati iz showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' večeras će se prvi puta susresti s pripremom wok jela.

Press
11.10.2017 18:00

Jedno od četiri jela koje će se večeras pripremati biti će hrskava pačja prsa i povrće u woku. Za pripremu dobrog wok jela, važno je imati kvalitetnu wok tavu s kojom treba znati pravilno baratati.

Wok tava je zapravo višenamjenska ovalna posuda i jedna od najstarijih naprava za kuhanje koja postoji preko tri tisuće godina,a najpoznatija je na azijskom kontinentu. Sedamsto Celzijevih stupnjeva najidealnija je temperatura za pečenje u woku, a Azijci su je svojedobno premazivali svinjskom mašću koju bi pustili da se zapali.

Prava wok tava rađena je od lijevanog željeza, mora biti teška i čvrsta. Namirnice pripremljene u woku, zbog specifičnog načina pripreme i obrade (približno ista duljina mesa i povrća), maksimalno zadržavaju prehrambene vrijednosti. Zlatno pravilo woka je 30% mesa i 70% povrća. U woku možemo kuhati, pržiti, pirjati, poširati i peći.Vrlo je važno miješati namirnice dok su u woku, jer se tako iste vraćaju u sredinu tave pa kuhanje kraće traje.

Kako vam se hrana ne bi lijepila za stjenke, wok treba pripremiti prije uporabe. Sve ovisi o materijalu kojim je izgrađen wok, no neki kuhari preporučuju da se wok prvo dobro zagrije, a zatim naglo ohladi, dok pojedini savjetuju da wok prije upotrebe par puta nauljite i jako zagrijete, a višak ulja odlijete i obrišete pamučnom krpom ili kuhinjskim papirom kako bi spriječili eventualno hrđanje. Wok je spreman za uporabu kada mu dno pocrni.

Koje će savjete za pripremu jela u woku natjecateljima podijeliti stručni žiri showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!', pogledajte večeras u 21 sat na RTL-u!