Ostalo

Z kao zabaglione

Kulinarstvo je umijeće pripremanja hrane, u svježem obliku ili primjenom raznih procesa termičke obrade namirnica uz dodatak začina. To je kompleksan proces uključuje ne samo klasično pripremanje hrane (kuhanje, pečenje, prženje, pohovanje, blanširanje, dinstanje i ostalo), nego i odabir pravog recepta, sastavljanje jelovnika, nabavku namirnica, kao i njihovo konzumiranje (nerijetko s pijetetom i stilom), odnosno razgovore o kulinarskom umijeću. Danas je na red došlo slovo Z.

Press
24.03.2016 20:00

ZABAGLIONE – recept iz susjedne nam Italije. Radi se od prošeka, šećera i žumanjka tučenih na pari. Tipično se poslužuje uz voće ili kolačiće. Na našoj obali se često naziva šato ili šodo.

ZEST – engleski naziv za koricu agruma – limunovu, narančinu ili limetinu. Koristi se za davanje aroma jelima i kao dekoacija.

ZAPRŠKA – poprženo brašno koje služi za zgušnjavanje jela poput variva. Brašno se poprži na masnoći ( ulju, masti ili maslacu) dok ne postane tamno smeđe, što mu daje posebnu aromu. Ponekad se dodaje i crvena slatka paprika, ali na kraju prženja, jer inače postaje gorka.

ZINFANDEL - crveno vino tipično proizvedeno u Kaliforniji, iako je došlo iz Italije.

ZLEVANKA - tradicionalno jelo kontinentalne Hrvatske, specifično za Zagreb i Zagorje. Priprema se od zasitnih namirnica kao što su kukuruzno brašno, vrhnje, jaja i ulje. Zove se još i zlevka, a jede se slana i topla.

ZAATAR : mješavina začina koja se sastoji od timijana, ruja, vriska i sezamovih sjemenki. Tipičan je za Bliski Istok.