Ostalo

Za dodatnu sočnost i aromu mesa

Kada želimo poboljšati okus pečenog mesa,potrebno ga je dodatno aromatizirati začinima ili ga malo omastiti iznutra. Špikovanje je jedna od jednostavnih metoda dorade mesa za pečenje.

Press
22.03.2016 09:40

Špikovati meso znači ubaciti kroz male proreze u mesu manje komade dimljene, kvalitetne slanine. Često se kao sastavni dio špikovanja podrazumjeva i dodavanje manjih dijelovačešnjaka, odnosno bijelog luka i papra jer meso pečeno na ovakav način postaje sočnije i aromatičnije.

Možemo špikovati i komade mesa koji su već prošarani masnoćom poput svinjetine ili junetine, no najviše se špikuje posno meso koje ne obiluje masnoćama, poput divljači .

Proces špikovanja je svojevrsno nabadanje mesa u pravcu vlakana tankim trakama slanine, povrćem i začinima. Za to možete upotijebiti specijalnu iglu za špikovanje ili nož tanke oštrice, a kojima ćete u komadu mesa napraviti male otvore nalik džepićima koji se pune željenim namirnicama.