Toliko imena za jušno jelo od piletine!U Dalmaciji ga zovu tingul, u Istri žgvacet, a u središnjoj Hrvatskoj pileći gulaš.
U osnovi recept može biti najjednostavniji mogući samo s lukom, piletinom i rajčicom, ali možete ga obogatiti s više začina i dodataka.
Tingulet se poslužuje uz njoke ili tjesteninu ali nećete pogriješiti ni ako odaberete rižu ili palentu.
Pileći gulaš bilo je jedno od omiljenih jela Abraham Lincolna, a svoj izvanredan okus postiže kuhanjem mesa u vlastitom soku.
Kažu da se pravi istarski žgvacet priprema samo od kokoši ili piletine, a svi ostali žgvaceti sa drugim vrstama mesa su još jedna varijacija na temu. Istarski žgvacet se priprema obrnutim redoslijedom od gulaša. Najprije se prži meso, zatim se dodaje dosta luka, narezanih rajčica i vino. Najčešće se poslužuje sa istarskom tjesteninom, fužima.