Papar, ili kako često znamo reći biber, dolazi iz Indije, ali već tisuću godina je kultiviran i u Aziji. Iako često možemo čuti da postoje četri vrste papra – zeleni, crveni, bijeli i crni, to zapravo nije istina. Naime, to su sve plodovi iste biljke latinskog naziva piper nigrum, koji svoju boju zahvaljuju vremenu berbe. Zeleni papar se bere prije zrenja, bijeli se bere od zrelog zrna, a crni je već prezreo, neoguljen plod. Crveni papar zapravo je bijelo zrno na kojemu se ostavlja crvena opna, zbog koje je ta vrsta nešto intenzivnijeg okusa i mirisa.
Papar je poznat i kao čistač organizma - prepun je antioksidansa, pojačava metabolizam, podiže imunitet, te potiče probavu tako da na sebe navlači sve neprobavljene masti. Odličan je u borbi protiv prehlade, očuvanju dišnog sustava, a koristi se i kao piling protiv celulita. Osim toga, važan je konzervans, pa je tako bio neizbježan na prekomorskim putovanjima, ili pak na velikim temperaturama kada je bilo tešku sačuvati svježinu namirnice.
Zbog enzima koji daju na ljutini, papar može podići krvni tlak - iako to može biti opasno za osobe s kardiovaskularnim bolestima, mnogi se kunu u njegovu afrodizijačku sposobnost.
Danas je jedan od najčešće korištenih začina u kulinarstvu - gotovo da nema jela u kojem se papar ne koristi! Odličan je u salatama, juhama, svježim predjelima, na pečenim jelima, uz meso, ribu ili povrće, a poneki ga čak koriste i za pojačanje okusa karameliziranog voća poput krušaka i marelica.
Koja je razlika između crvenog, bijelog, zelenog i crnog papra?
Najljući je crni papar, pa zatim slijedi bijeli i zeleni papar.Zeleni paparse proizvodi isto kao crni, dakle bere se prije zrelosti s tim da se prilikom obrade pazi da ne fermentira. Bijeli se paparproizvodi od potpuno zrelih bobica koje se drže u vodi sedam do petnaest dana kako bi sevanjska ljuska uklonila. Bijeli papar skuplji je od crnog papra, ali je i specifičnijeg okusa pa se savršeno sljubljuje s jelima od piletine ili ribe. Crveni paparje zapravo potpuno zreo papar i on je najrjeđi. Ubire kao potpuno zreli plod koji se prije sušenja podvrgava sličnom postupku kao i zeleni kako bi se zadržala prepoznatljiva boja.