Ako vam netko ponudi babju dušicu, vrisak, divlji bosiljak, tamjaniku, materinku, papric, bukovicu, vreskovinu, poponak ili čabrac , nemojte odbiti – to su sve nazivi za vrtni timijan, odnosno pravu majčinu dušicu!
Iako naizgled izgledaju vrlo lično, postoji jedna vidljiva razlika u načinu rasta: majčina dušica je puzačica, a timijan raste uspravno. Prava majčina dušica ivrtni timijan imaju ista svojstva, s tim da su ona u timijana nešto izraženija.
Od davnina se koristioza sprečavanje oboljenja i liječenje bolesti, a i dan danas u brojnim sirupima i pastilama zbog svojih antibiotičkih i antiseptičkih svojstva pronalazi svoje mjesto. Zbog svojih, već spomenutih blagodati, od sušenog se timijanaradi i čaj, koji, osim što je iznimno ukusan, pomaže regulirati krvni tlak, te pozitivno utječe na pluća, bronhije i dišni sustav.
Svježi ilisušeni, u kuhinji se koristi ponajprije u pripremi mesnih i ribljih jela, kao bogati, aromatičan začin. Osim toga, timijan često ćete pronaći u raznim paštetama, slanim moussevima, namazima, dresinzima i salatama, te izradi biljnog octa.
Natjecatelji showa 'Tri, dva, jedan!', Marijan i Andrej, svoje su delicije prošlog četvrtka začinili timijanom. Ako pitate članicu žirija showa, ocu i sinu iz Zagreba je doza začina malo "pobjegla". S čime se se slaže ovan ljekoviti začin, doznajte od Mateje u priloženom videu: