Ostalo

Zasitna grahorica neizbježna je u brojnim kuhinjama

U srijedu navečer najbolji grah su skuhali Andrej i Marijan, dok su ostali parovi zaboravili osnove pripreme ovog zimskog jela. Grah se može jesti u raznim gulašima, varivima i juhama, ali i na salatu, kao prilog ili kao dodatak, a kada znamo kakav ćemo grah jesti, tada moramo znati i što trebamo prije napraviti.

Press
02.11.2017 11:00

Uravnotežena kombinacija vitamina, minerala, proteina i vlakana grahu je donijela status 'super hrane'. Tisućama godina su mnoge civilizacije opstajale upravo zbog ove grahorice, a spominje se i u brojnim drevnim vremenima - od starih Maja do Egipćana, svi su ga jeli.

Postoji više od 70 vrsta graha, a na našim područjima često se jedu crni grah, trešnjevac i zelenček. Zdrav je jer obiluje i željezom, kalijem, bakrom, fosforom i magnezijem, a sadrži i izofavonime koji su slični strukturi ljudskog estrogena.

Ukoliko je grah suh, kakvog ga najčešće kupimo, mora se namakati minimalno 24 sata kako bi omekšao. Zatim se kuha, a već dobro znamo da odlično ide uz sušeno meso i kobasice. No, ukoliko želite unijeti malo noviteta u svoju kuhinju, možete pripremiti tortilje, zapečeni grah, krem juhu ili salatu od tunjevine s grahom i ostalim povrćem.

Zbog svog blagog i slatkastog okusa spaja se sa gotovo svim namirnicama, samo je pitanje začina i doziranja da bi sve bilo u najboljoj ravnoteži na tanjuru.

Što ćemo sve doznati u večerašnjoj emisiji popularnog kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!', ne propustite doznati u 20 sati, na RTL-u!