Ostalo

Zašto je proljeće savršeno doba za fritaju?

Zato što mnoge biljne vrste bujaju i najfinije su u ovo doba godine, pa su ih ljudi željeli iskoristiti najbolje što su mogli.

Press
24.03.2016 12:00

To se prvotno odnosi na šparoge, cikoriju, mladi luk, vlasac i mladi češnjak. Ove jake i aromatične biljke savršeno se stapaju s blagim jajima i tvore savršeno izbalansirani bogati obrok.

Često se fritaje obogaćuju i mesom, ponajviše pršutom, pancetom ili kobasicama, a mediteranske varijante mogu sadržavati rajčice ili pomidore, masline bez koštica ili svježu papriku.

Fritaja se nerijetko može naći na stolu na uskršnje jutro, uz francusku salatu, šunku i hren, ali i u malo kasnije proljeće se često priprema, i to uz dodatak mladih tikvica, prokuhanog krumpira i sira. Kao i brojne istarske delicije, i ova se može kombinirati s gljivama - svježim ili sušenim, ovisno kakve su dostupne.

Ovo jelo je garancija da ćete unijeti sve važne namirnice, ali da ćete istovremeno dobiti zdravu količinu joda iz soli, kalcija iz zelenog povrća, te ugljikohidrata i bjelančevina iz jaja.

S čime vi najviše volite jesti fritaju – podijelite recepte s nama!