Ostalo

Zašto su cjelovite žitarice zdrave?

U nastavku saznajte zašto je korisno svakodnevno konzumirati cjelovite žitarice

RTL.hr
25.08.2021 06:00

Žitarice su jednogodišnje biljke iz porodice trava. Njihovi zrnasti plodovi služe u prehrani životinja i ljudi, kao i sirovina u prehrambenoj industriji. U prvom redu sistematike i podjele žitarice se dijele na pšenicu, raž, ječam, rižu, zob i kukuruz. Uz njih, na listi se nalaze još i sirak, proso i heljda. Kada govorimo o žitaricama, iznimno je važno spomenuti cjelovite žitarice , a u nastavku ćete saznati zašto su korisne.

Žitarice

(FOTO: Pixabay)

Žitarice su veoma bitne u prehrani jer su bogate ugljikohidratima, bjelančevinama, celulozom, mineralima i vitaminima te bitno utječu na zdravlje čovjeka.

Najkorisnije je koristiti cjelovite žitarice . Kao što im naziv kaže, pripremaju se upotrebom cjelovitog zrna iz žitarica čime se zadržavaju njihova tri dijela - klice, unutarnja ljuska i vanjska ljuska.

Cjelovite žitarice bogate su vitaminima, mineralima, antioksidansima, zdravim mastima, biljnim enzimima i vlaknima. Upravo vlakna pomažu u poboljšavanju probave i održavanju razine energije.

Ako vas zanima kako pripremiti zdravi doručak od jedne od žitarica - zobi, nastavite čitati.


Zobena kaša

Za pripremu vam je potrebno:

- 1 jabuka

- 60 g zobenih pahuljica

- pola žličice cimeta

- 150 ml zobenog mlijeka

- 1 žlica kokosovog ulja

Najprije jabuku operite pa je ogulite, zatim narežite na kockice. Na tavi sada zagrijte kokosovo ulje pa ubacite i jabuke. Kada se omekšaju dodajte cimet i maknite s vatre. U drugoj posudi sada zagrijte mlijeko pa u njega dodajte zobene pahuljice. Kuhajte nekoliko minuta pa ubacite i jabuke s cimetom. Kuhajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.