Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
i kako ih dijelimo?

Zašto su zitarice važne u prehrani?

Zitarice su veoma bitne u prehrani, a kako utječu na naše zdravlje, saznajte u nastavku

Image

Kaše sastavljene od žitarica, u prvom redu, heljde i zobi, trebale bi biti neizostavne zimi. Bogate su vlaknima, vitaminima B1 i B2, brojnim mineralima poput magnezija, željeza, cinka i fosfora, lako su probavljive i niskokalorične.

Foto: Pixabay
RTL.HR/ 25.8.2021. u 6:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zitarice su jednogodišnje biljke iz porodice trava. Njihovi zrnasti plodovi služe u prehrani životinja i ljudi, kao i sirovina u prehrambenoj industriji. U prvom redu sistematike i podjele žitarice se dijele na pšenicu, raž, ječam, rižu, zob i kukuruz. Uz njih, na listi se nalaze još i sirak, proso i heljda.

Image

tritikaj sjetva

Foto: Pixabay
Image

tritikaj sjetva

Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Zitarice su veoma bitne u prehrani jer su bogate ugljikohidratima, bjelančevinama, celulozom, mineralima i vitaminima te bitno utječu na zdravlje čovjeka.

Najkorisnije je koristiti cjelovite žitarice. Kao što im naziv kaže, pripremaju se upotrebom cjelovitog zrna iz žitarica čime se zadržavaju njihova tri dijela - klice, unutarnja ljuska i vanjska ljuska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Cjelovite zitarice bogate su vitaminima, mineralima, antioksidansima, zdravim mastima, biljnim enzimima i vlaknima. Upravo vlakna pomažu u poboljšavanju probave i održavanju razine energije.

Ako vas zanima kako pripremiti zdravi doručak od jedne od žitarica - zobi, nastavite čitati.

Upravo se čita

Image
'ne voli samo žene već i novac'

Prava sapunica u Sikirevcima, a u glavnoj ulozi župnik: 'Sumnjao sam da se moja supruga dopisuje s nekim...'

Zobena kaša

Za pripremu vam je potrebno:

  • 1 jabuka
  • 60 g zobenih pahuljica
  • pola žličice cimeta
  • 150 ml zobenog mlijeka
  • 1 žlica kokosovog ulja

Najprije jabuku operite pa je ogulite, zatim narežite na kockice. Na tavi sada zagrijte kokosovo ulje pa ubacite i jabuke. Kada se omekšaju dodajte cimet i maknite s vatre. U drugoj posudi sada zagrijte mlijeko pa u njega dodajte zobene pahuljice. Kuhajte nekoliko minuta pa ubacite i jabuke s cimetom. Kuhajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RTL.HR/ 25.8.2021. u 6:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slatki grijeh

Američke palačinke za polizati prste!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba