Srdela je kraljica mora. Ona je jeftina, puna zdravih omega-3 masnih kiselina i jedna od rijetkih riba koje možemo i trebamo jesti redovito.
Ako ste u potrazi za novim načinima pripreme svježih srdela , prekinite potragu jer vam donosimo šest jednostavnih ali jako finih recepata sa svježim srdelama.
Pečene sardine s gremolatom : Za početak očistite srdele . Napravite marinadu od maslinova ulja i limunovog soka i prelijte je preko srdela. Dodajte sitno sjeckani peršin i češnjak. Ostavite ribu u marinadi minimalno sat vremena. Zatim napravite gremolatu od korice limuna, peršina, sjeckanog češnjaka, krušnih mrvica i kapara. Dodajte malo maslinovog ulja da se smjesa sjedini. Srdele složite u lim za pečenje i prelijte gremolatom. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu (180 stupnjeva) na 20-ak minuta. Poslužite uz salatu.
Hrskave srdele s limunom i mentom : U zdjeli pomiješajte očišćene srdele , limunovu koricu, maslinovo ulje, češnjak, mentu, sol i papar. Ostavite sardine da se mariniraju barem pola sata. Nakon toga ih izvadite i uvaljajte u brašno. Pržite na visokoj temperaturi po minutu na svakoj strani, odnosno dok ne postanu zlatne i hrskave.
Srdele na žaru : U posudi pomiješajte sitno naribani češnjak, maslinovo ulje, sol, papar i timijan. Sa marinadom prelijte očišćene srdele i ostavite ih da odmaraju sat vremena u hladnjak. Zagrijte roštilj i neka se srdele peku po 3-5 minuta (ovisno o veličini) sa svake strane. Cijelo vrijeme ih premazujte s marinadom. Poslužite uz salatu i rižu.
Srdele sa slanutkom, limunom i peršinom : Očišćene srdele uvaljajte u brašno i ostavite nakratko sa strane. Napravite pastu od limunove korice, sitno sjeckanog peršina i češnjaka, koju ćete dodati pred kraj kuhanja. Uzmite što veću tavu, zagrijte ulje i pržite srdele po 3 minute sa svake strane. Srdele izvadite, a u tavu dodajte nasjeckan češnjak i 150 ml bijelog vina. Nakon par minuta dodajte prethodno skuhan slanutak i cherry rajčice. Promiješajte i ostavite da se kuha nekoliko minuta. Pred kraj vratite pržene srdele u tavu. Ugasite vatru i dodajte pastu od peršina, češnjaka i limuna. Poslužite uz kruh.
Marokanske srdele : U zdjeli pomiješajte sjeckani češnjak, limunovu koricu, maslinovo ulje, sjeckani svježi korijander, sjeckani svježi peršin, žličicu mljevenog korijandera, mljevene paprike i soli. S tom smjesom namažite očišćene srdele i ostavite ih u marinadi sat vremena. Nakon toga ih popržite i poslužite.
Srdele s hrskavim aromatičnim kruhom : Zagrijte roštilj. Srdele očistite i začinite sa soli i paprom izvana i iznutra. U međuvremenu, zagrijte ulje u tavi. Popržite češnjak jednu minutu, dodajte kruh narezan na kockice (jedan centimetar) i mljevenu papriku, zatim pržite na prilično visokoj toplini, miješajte dok kruh ne dobije lijepu zlatnu boju. Dodajte peršin. Preko srdela razbacajte kockice od kruha i poslužite uz krišku limuna i špinat.
Ovi recepti neće oštetiti vaš novčanik, a jako su jednostavni i zdravi. Stoga, nemojte propustiti trenutnu akciju u Konzum ribarnicama u kojima se nudi svježa i kvalitetna riba po ekstra povoljnim cijenama i nabavite svoju dozu svježih sardina.