I sama Željka je priznala da donedavno nije znala da se u smjesu za tijesto može dodati votka kako bi ono bilo što prhkije. Stoga ga je proslijedila Ani i Ivanu, sestri i bratu iz Splita, kada su pripremali jelo a alkoholom .
Dala sam vam recept koji sam i sama tek nedavno otkrila, za ono najprhkije tijesto na svijetu. Zbog toga ste imali votku u receptu. Stvarno je interesantan trik na koji sam naletjela, koji pomaže da se taj gluten i ne formira, pa dobijete ekstra lagano tijesto. Pročitala sam da su taj recept iskušavali u laboratoriju u želji da dobiju idealno prhko tijesto.
To je klasičan recept za masno tijesto, u kojem ide polovica maslaca na količinu brašna, te se onda dalje poveže s vodom. Masnoća tijestu daje prhkost, a voda mu daje kompaktnost. Međutim, na kraju dobijete pretvrdu koricu. Što su oni napravili? Prepolovili su količinu vode i stavili alkohol, odnosno votku. U okusu se ništa ne događa, a alkohol ne dopušta brašnu da se formira u vlakna. To je naprosto fizika !", objasnila je Željka po čemu je ovaj recept jedinstven.
U receptu se koristi 180g oštrog brašna, začina, 90 g maslaca, malo vode i malo votke.
Probajte ga i javite nam je li Željka bila u pravu kada je rekla da je ovo najbolji recept za najphrkije tijesto na svijetu !