Univerzalno pravilo za meso - ako je meko i nježno, tretiraj ga kratko i naglo, a ako je tvrdo tretiraj ga dugo i polako. To je po meni najvažniji savjet za meso!
Za grahorice - ako ne želite da vam se kožica graha raspuca tijekom kuhanja, grah preko noći namačite u posoljenoj vodi.
Tijesto - prhko tijestouvijek radim s oštrim brašnom, a osim vode dodajem i malo votke. Udio vode u dizanim tijestima čini kruh žilavijim. Vodu bi trebalo koristiti u minimalnim dozama. Moj najdraži kruh je onajkoji se zamijesi s vrlo malo kvasca i koji vrlo dugo fermentira,minimalno 16 sati. U vučeno tijesto osim ulja i vode, dodajem i žlicu octa. Može se katkad koristiti i limunov sok.
Šećer - često me ljudi pitaju je li zdraviji bijeli i smeđi šećer? Nema nikakvih dokaza da je smeđi šećer zdraviji ili manje rafiniran od bijelog šećera. Ako koristim smeđi šećer koristim ga zbog njegovog jačeg okusa kojipristaje nekim kolačima.
Masnoće - na masti uvijek poham i pečem meso, na maslinovom ulju pirjam, a najbolja maslinova ulja koristim isključivo kao začin. Rafinirana biljna ulja gotovo nikada ne koristim, a za kolače koristim isključivo maslac.
Grahorice - prilikom upotrebe grahorica, koje su teško probavljive kao naprimjerslanutak, u vodu je dobro dodati žličicu sode bikarbone .
Fritule i krafne - utijesta koja će se pržiti u dubokom ulju dobro je staviti žlicu rakijejer alkohol sprječava da tijesto povučepreviše masnoće.
Omiljeni recept za savršeno kuhano mekano jaje - jaje stavim u hladnu vodu, kad zakipi, kuham točno 3 minute i odmah ga prebacujem u hladnu vodu. Za jaje koje je idealno za salatu koristim isti postupak, samo ga kuham minutu duže.
Ostalo
Željkini brzopotezni kulinarski savjeti
Članica žirija showa 'Tri, dva, jedan- kuhaj!' još je davno za vas otkrila osam brzopotezih kulinarskih savjeta u kojima se spominju votka, rakija, soda bikarbona...