Ostalo

Zlevka - recept za tradicionalni hrvatski kolač

Zlevka je veoma jednostavna za pripremu, a kako glasi njezin recept, pročitajte u nastavku

RTL.hr
19.08.2021 06:00

Zlevka ili zlevanka tradicionalan je kolač karakterističan za sjeverne dijelove Lijepe Naše. Veoma je jednostavna za pripremu, a kako glasi njezin recept, pročitajte u nastavku.

Kolač

(FOTO: Pexels)

Za pripremu vam je potrebno:

- 600 g brašna

- 300 ml mlijeka

- 1 jaje

- sol

- 1 jogurt

- vanilin šećer

- kiselo vrhnje

- 3 žličice šećera

Zlevka je kolač koji je gotov u samo par koraka. Najprije u posudi izmiješajte jaje, brašno, mlijeko, jogurt, šećer i sol. Sada pripremite pleh za pečenje koji ste prethodno namastili s malo ulja pa u njega izlijte smjesu, a na nju potom rasporedite nekoliko žlica kiselog vrhnja.

Ubacite pleh u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 200 stupnjeva te pecite 20 minuta. Kada zlevka poprimi zlatno-žutu boju, izvadite je iz pećnice. Na kraju po njoj posipajte šećer po želji.