Osim toga, uzgajala se i na Filipinima , a nakon 15. stoljeća i otkrivanja Novog svijeta, kolonizatori su shvatili da tropska i topla klima Meksika, Ekvadora i Brazila savršeno odgovara ovoj žutoj voćki.
Danas je poznato preko 100 vrsta banana, najčešće su slatke i brašnaste, a u zadnje vrijeme na tržištima je sve popularnija i crvena inačica. Banana je odličan izvor tekućine – sastoji se pod 74% vode, a zbog visoke razine kalija i kombinacije škroba i bjelančevina, odličan su izvor energije, pogotovo za djecu i sportaše.
U njima ćete pronaći i magnezij, raznovrsne vitamine, kalcij, fluor, željezo cink i bakar. Zrela banana može sadržavati i do 20% zdravih šećera, tako da je siguran i zdrav izbor umjesto brojnih grickalica, a neki je koriste i za piling i hranjenje kože, kose i noktiju.
Najčešće se jedu samostalno, kao međuobrok, ali su omiljeni sastojak brojnih shakeova, smoothija i voćnih salata (nikako nećete promašiti ako bananu spojite s čokoladom, citrusnim ili bobičastim voćem.) Torta 'Ledeni vjetar' bila bi nezamisliva bez ovog slatkog voća, a u zadnje vrijeme ponovno postaje popularan kruh od banane. Mi smo pronašli jedan zanimljiv recept upravo za tu slasticu, a pronaći ga možete ovdje.