Play ponuda
Play ponuda
OMILJENI SLASTIČARSKI SASTOJAK

Znate li da je vanilija plod orhideje penjačice?

Potječe iz Meksika, a povoljna klima u Gvatemali, na Kostarici, te Jamajci jednako dobro utječe na njihov urod.

Image
Press/ 18.4.2016. u 16:30
Play ponuda

U zadnjih nekoliko dana brojne je šokirao nagli porast cijene kilograma vanilijine mahune, ali to nije za čuditi, jer proces fermentacije i dozrijevanja je dugotrajan i skup.

Ukoliko se orhideje uzgajaju van prostora na kojem prirodno niču, potrebno je umjetno oprašivanje, kojeg inače odrađuju kukci i kolibri. Takav se način uzgoja prvi puta odvijao na madagaskarskom Bourbonskom otočju 1841. godine – tu vrstu vanilije često su krali i karipski gusari jer je imala platežnu moć ekvivalentnu zlatu! Danas se tim procesom dobiva Bourbon vrsta vanilije koja je i dalje iznimno popularna.

Stari Azteci su smatrali da vanilija ima afrodizijačka sredstva, a i Nijemci su njome u 18. stoljeću liječili impotenciju. Osim toga, dokazano je da poboljšava probavu djelujući kao digestiv, a obogaćuje sve deserte od sladoleda, torti, kolača do pudinga i raznih peciva.

Iako je prvima vjerojatno prva asocijacija na vaniliju vanilin šećer, to je zapravo samo ekstrakt vanilije koji se miješa sa kristalićima šećera. Puno je bolja opcija izdvojiti malo više novaca i kupiti prave sušene mahune vanilije – one dugo traju, treba vam malena količina sjemenki i 'mesa', a koricu možete iskoristiti za aromatiziranje mlijeka.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
Gost na radiju

Tomislav Špiček na Otvorenom!

Play ponuda

Više s weba