Patka je na našim prostorima sinonim za svečani obrok ili pak za bogati nedjeljni ručak. Volimo je uz mlince ili krumpir, te zelenu salatu. No, jedna stvar je nasoliti cijelu pticu i peči je u pećnici, a drugo je pripremati nježna pačja prsa koja zahtijevaju malo više angažiranosti.
Kao i meso ostale peradi, i pačje meso je sklono presušivanju, ukoliko se ostavi predugo u pećnici. Stoga, prsa je najbolje začiniti, zarezati kožu te kratko popržiti na tavi, a tek zatim na otprilike 30 minuta staviti u pećnicu. Detalje upute s fotografijama pronađite ovdje .
Kako je ova vrsta mesa sama po sebi dovoljno masna, nije potrebno dodavati dodatne masnoće u obliku ulja ili svinjske masti – čak je bolje i pustiti da se mast iscijedi iz mesa, a zatim se njome poslužiti u pripremi priloga, jer je ona izuzetno ukusna. Kao i biftek o kojem smo pisali ovdje , i pačja prsa su bolja ukoliko se ne zapeku do kraja, ali je pritom važno da je meso iz zdravog i kontroliranog uzgoja, kako ne bi došlo do zdravstvenih opasnosti.
Patka se savršeno kombinira sa slatkim dodacima poput meda, ali i raznih voćka poput nara, jabuka, krušaka, malina ili suhih šljiva. Jednako tako se pogodna za jake začine poput timijana, majčine dušice ili klinčića.