Ostalo

Znate li odakle potječe cheesecake?

Iz antičke Grče, vjerovali ili ne!

Press
08.04.2016 16:30

Na otoku Samosu antropolozi su pronašli zapise koji datiraju čak dvije tisuće godina prije Nove rere u kojima se spominje torta od sira. Smatrala se odličnim izvorom energije, pa se zato posluživala i na prvim Olimpijskim igrama 776. godine prije Krista. Nakon toga, pronađen je veliki broj sličnih recepata koju su se pripremali za razna slavlja poput vjenčanja ili rođenja djeteta.

Trgovinom i putovanjima se recept širio, 1545. prvi puta pronašao svoje mjesto u britanskoj kuharici, a sve do sada, ovaj fini i lagani desert ostao je omiljena slastica na stolovima diljem svijeta. Amerikanci su poludjeli za njim, a za sve su krivi Europljani koji su ondje emigrirali i recept proširili uzduž i poprijeko SAD-a.

Danas se cheesecake priprema od podloge od mrvljenih graham ili petit beurre keksa koji se povezuju maslacem, te kremom od svježeg sira obogaćenom želatinom i vrhnjem kako bi se stisnuo. Ova prilično bazična i neutralna krema savršena je za eksperimentiranje s različitim dodacima – mnogi dodaju limun, naranče, marelice, maline ili pak bijelu ili crnu čokoladu. Mogu se pronaći i varijante s vanilijom, žumanjkom jajeta, bademima, pistacijom ili lješnjacima.

Važno je samo da podloga od keksa bude dovoljno namočena masnoćom da ne bude lomljiva, ali da istovremeno ne bude premekana kako bi se torta dala rezati.

Imate li svoj omiljeni recept za ovu povijesnu deliciju? Javite nam ga!