Prvo je važno napomenuti jednu stvar – lignjun nije muška inačica lignje! Za one koji ih razlikuju ova napomena možda djeluje smješno, ali mnogo ljudi ne zna da su to potpuno dvije različite životinje.
Lignjun ili totanj je manji od lignje, ima više roze boje na sebi i ima manje mesa nego lignja. Jednako tako, lignjuni imaju peraju na samom dnu tijela, dok se lignjine protežu po gotovo čitavoj dužini tijela. Osim toga, lignje imaju manju, to jest, kraću glavu od lignjuna.
Najveća razlika je, naravno u cijeni i dostupnosti. Jadranske lignje iznimno su skupe upravo zato što ih nema toliko puno. Lignjuni su ipak otporniji, nešto brže se razmnožavaju, te su dostupni u ribarnicama diljem zemlje gotovo svakodnevno.
Iako dvije različite životinje, kuhari predlažu sličan ili identičan način pripreme - ukoliko se prže ili pohaju u vrućem ulju to mora biti brzo, svega minutu ili dvije kako ne bi postale gumaste. Ukoliko se odlučite za rižoto ili neki duži oblik pripreme, najbolje ih je pripremati na slabijoj vatri.