Ovaj poznati talijanski kremasti sir počeo se proizvoditi u Lombardiji, području jugozapadno od Milana krajem 16. stoljeća. Karakterizira ga slatki okus s citrusnim notama te glatka, kremasta i lako maziva tekstura koja najbolje dolazi do izražaja u pripremi kremastih slastica.
Mascarpone je svježi kravlji sir s visokim udjelom mliječne masti do 75 posto koji se dobiva od vrhnja i kiselina. Može se koristiti u slatkim, slanim ili primjerice kiselkastim jelima, a može biti zamjena za vrhnje, posebice u umacima koji se dobro slažu s tjesteninom.
Ovaj će sir na setu kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' večeras koristiti Tihana i Nikola u pripremi deserta za 60 minuta. Najpoznatiji kolač s mascarpone sirom je tiramisu, a može se koristiti i za cheesecake, brzinske kolače sa piškotama i svježim voćem ili pak u slanim jelima kao dodatak tjestenini i rižotu, te u umacima.
Ukoliko radite kolač, a kod kuće nemate mascarpone sir, ne brinite – možete napraviti sami svoj lažni mascarpone". Uzmite kiselo vrhnje s većim udjelom masti ili mileram , stavite ga u gazu ili fini muslin. Krajeve gaze povežite dijagonalno i objesite preko kuhače koju ste stavili na lonac ili neku sličnu duboku posudu i pustite da odmori" u hladnjaku na par sati (2-3 sata). Drugi način je da gazom obložite cjedilo. Bez obzira što je lažnjak, sasvim će dobro odigrati ulogu pravog u receptima kao što je, npr. tiramisu.