Ostalo

Baričine buhtle

Press
10.03.2018 19:12

Sastojci za 15 buhtli:

500 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)

1 cijelo jaje + 2 žutanjka

40 g šećera

1 vanil šećer

250 ml mlijeka (sobne temperature)

Malo limunove korice

1 jušna žlica ruma

100 ml ulja (ne maslinovog :) )

1 jušna žlica meda

1 germa ili suhi kvasac

Priprema:

Najprije smočite kvasac u 100 ml mlijeka i stavite ga negdje na toplo. Dok se kvasac/germa topi ili diže, umijesite ostale sastojke – jaja, šećer, sol, ostatak mlijeka, ulje, med, rum, limunovu koricu, pa tek na kraju brašno i kvasac. Dobivena smijesa se klofa kuhačom u zdjeli. Tijesto je gotovo kada se prestane lijepiti za zdjelu, kada se lijepo odvaja od stijenki zdjele. Zdjelu s tijestom ostavite na toplom, pokriveno krpom, da se odmori. Kada se tijesto diglo, pobrašnite stol i valjak i razvaljate tijesto na otprilike 1 cm visine, ne smije biti niti pretanko niti predebelo. Potom ga izrežite na 30-tak kocki jednake veličine. Jednu kocku prstom udubite u sredini, kao da radite jastučić. U njega stavite žlicu marmelade kojeg go želite okusa. Potom ga poklopite drugom kockom tijesta, stisnete rubove i napravite ovalni oblik ili kuglicu. Uključite pećnicu na 180C. Dok čekate da se ona ugrije, namastite protvan ili vatrostalnu zdjelu uljem i u njustavite svoje kuglice (jednu do druge formirajte krug) i po želji premažite mješavinom žumanjka i ulja za sjaj. Buhtle pecite otprilike pola sata, sve dok ne dobiju crvenkastu boju. Dobar tek :)