Ostalo

Bubi i Moki

Press
30.11.2017 23:00

Sastojci za predjelo:

0,200 kg Arborio riže

0,100 kg luka srebrenca

0,010 kg češnjaka

2 stručka peršinova lista

0,150 kg maslaca

0,100 kg parmezana

0,800 kg kozica

0,1 l bijelog vina

0,150 kg žutihtikvica

Limun

0,100 l maslinovog ulja

1 chilli papričica

andrej i marijan 321kuhaj hrana

Priprema:

Kozice dobro isperemo pod hladnom vodom, ocijedimo ih i mariniramo limunovim sokom, s malo čilija, maslinovim uljemi nasjeckanim češnjakom. Lagano ih posolimo i prepržimo kratko na vrućoj tavi, pazeći da ostanu sočne, ali da se ljuska karamelizira. Peršin blanširamo pola minute u kipućoj posoljenoj vodi te izvadimo u ledenu vodu da sačuva boju. Ocijedimo i blendiramo s maslinovim uljem i malo ohlađene vode od blanširanja. Vodu od blanširanja čuvamo za podlijevanje rižota. Na maslacu i maslinovom ulju zažutimo luk i češnjak tedodamo rižu. Podlijemo vinom i čekamo da alkohol ispari, dodamo vodu od blanširanja peršina. Stalno miješamo da riža pusti škrob i podlijevamo vrućom vodom. Kad je riža al dente, dodajemo smiksani peršin, hladni maslac i naribani sir. Rižoto dodatno začinimo solju, paprom i koricom limuna. Tikvice narežemo na ploške i prepržimo na maslinovom ulju. Začinimo solju, paprom i tiimjanom. Poslužimo rižoto i na njemu tikvice i kozice.

Sastojci za glavno jelo:

1,5 kg jadranskihlignji

0,200 kg luka

0,050 kg češnjaka

0,150 kg mrkve

0,100 kg rajčica

1 grana stabljičastog celera

0,200 l bijelog vina

0,100 ml pasata rajčica

Malo timijana I ružmarina

1 limun

List peršina

0,100 kg palente

0,200 l mlijeka

0,050 kg maslaca

0,100 l maslinovog ulja

Sol

Papar

Andrej Mokos i Marijan Mokos hrana

Priprema:

Lignje očistimo, narežemo na veće komade i dobro operemo. Na maslinovom ulju zažutimo luk, češnjak, narezane lignje, komade mrkve i stabljičastog celera. Dodamo bijelo vino, koricu limuna, pasatu i vodu. Začinimo solju i kratko prokuhamo, toliko da lignje ne postanu gumenaste, a povrće se ne raskuha. U gotov ragu dodamo nasjeckano bilje (peršin i Kotany začine), kockice rajčice i nekoliko kapi maslinovog ulja. Zakuhamo 2 dcl vode i 1 dcl mlijeka te posolimo. Dodamo palentu i uz stalno miješanje pustimo da iskuha. Na kraju dodamo kockice hladnog maslaca, nekoliko kapi maslinovog ulja i sjeckani ružmarin.

Sastojci za desert:

0,300 kg tamnečokolade

0,050 kg maslaca

0,120 kg brašna

0,080 kg kakaau prahu

4 jaja

0,100 kg šećera

0,300 l piva

0,300 kg smrznutih malina

andrej i marijan 321kuhaj hrana

Priprema:

Čokoladu i maslac otopimo na pari. U zdjelu pomiješamo brašno, kakao i malo soli. U drugoj zdjeli mikserom umutimo jaja i šećer. Smjesi dodamo rastopljenu čokoladu i maslac te izmiksamo. Zatim dodamo smjesu brašna i kakaa te 3 dcl piva. Sve izmiksamo. Izlijemo u kalup koji smo prethodno namazali maslacam i pobrašnili. Pečemo na 180 stupnjeva 2 minute. Posipamo šećerom u prahu. Maline i šećer ukuhamo, izblendiramo i procijedimo kroz sitno sito. Coulis od malina poslužimo uz browniejenarezane na kocke.