Ostalo

Bucolaj

Zajednički recept

RTL.hr
01.03.2022 08:00

Bucolaj


Sastojci:

Brašno glatko 500 g

Šećer 100 g

Kvasac svježi 50 g

Sol 4 g

Svinjska mast 80 g

Korica 1,5 limuna

Rum 0,020 l

Žumanjak 3 kom

Voda 0,030 l

Mlijeko 0,130 l

Mlijeko za umakanje 0,300 l

Vanilin šećer 2 kom

Šećer za umakanje 200 g


Priprema:

Manju količinu mlakog mlijeka pomiješamo s kvascem i malo šećera. Pokrijemo i pustimo15 minuta da se kvasac počne dizati. Dodamo preostale sastojke,otopljenu svinjsku mast i umijesimo glatko tijesto. Poklopljeno stavimo u mlaku pećnicu zagrijanu na maksimalno 45C i pustimo da se tijesto počne dizati. Tijesto podijelimo na 10-12 kuglica. Od svake kuglice napravimo malu 'zmijicu'dužine oko 12 cmkoju savinemo u prstenasti oblik te krajeve spojimo i pritisnemo prstima. Položimo na pleh i pečemo u pećici oko pola sata na 175-180C. Kad se bucolaj zarumeni, vrućeg ga umačemo u toplo mlijeko u koje smo dodali dva vanilin šećera i takve ih vlažne pospemos gornje strane sa šećerom. Pustimo ih da se malo ohlade kako bi se šećer stvrdnuo te ih poslužimo.