Bucolaj
Sastojci:
Brašno glatko 500 g
Šećer 100 g
Kvasac svježi 50 g
Sol 4 g
Svinjska mast 80 g
Korica 1,5 limuna
Rum 0,020 l
Žumanjak 3 kom
Voda 0,030 l
Mlijeko 0,130 l
Mlijeko za umakanje 0,300 l
Vanilin šećer 2 kom
Šećer za umakanje 200 g
Priprema:
Manju količinu mlakog mlijeka pomiješamo s kvascem i malo šećera. Pokrijemo i pustimo15 minuta da se kvasac počne dizati. Dodamo preostale sastojke,otopljenu svinjsku mast i umijesimo glatko tijesto. Poklopljeno stavimo u mlaku pećnicu zagrijanu na maksimalno 45C i pustimo da se tijesto počne dizati. Tijesto podijelimo na 10-12 kuglica. Od svake kuglice napravimo malu 'zmijicu'dužine oko 12 cmkoju savinemo u prstenasti oblik te krajeve spojimo i pritisnemo prstima. Položimo na pleh i pečemo u pećici oko pola sata na 175-180C. Kad se bucolaj zarumeni, vrućeg ga umačemo u toplo mlijeko u koje smo dodali dva vanilin šećera i takve ih vlažne pospemos gornje strane sa šećerom. Pustimo ih da se malo ohlade kako bi se šećer stvrdnuo te ih poslužimo.