Ostalo

Desert datulje

Press
09.12.2017 23:00

Sastojci:

0,200 kg datulja

0,100 kg integralnog pšeničnog brašna

2 jaja

0,100 kg maslaca

0,050 kg šećera u prahu

1 mahuna vanilije

0,100 kg smeđegšećera

0,200 l slatkog vrhnja

0,150 kg maslaca

0,010 kg muškatnogoraščića

Priprema:

Iz datulja izvadimo koštice i narežemo na stine komadiće. Stavimo ih u lonac i prekrijemo sa 150 ml vode. Pustimo da zakipi pa maknemo s vatre da se datulje ohlade u tekućini.Nožem prepolovimo mahunu vanilije i sastružemo. Mikserom pjenasto izradimo omekšali maslac sa šećerom u prahu. U pjenu umiješamo vaniliju i jaje. Dodamo datulje s tekućinom od močenja i lagano u smjesu umiješamo brašno. Prelijemo u kalup obložen papirom za pečenjei pečemo na 180 stupnjevaoko 20 minuta. Biskvit mora dobiti koricu, a u sredini ostati vlažan. Za preljev u lončiću na laganoj vatri otopimo maslac tedodamo Muscovado šećer i slatko vrhnje. Kad se smjesa poveže, kuhamo na laganoj vatri 5 minuta pa prelijemo po biskvitu. Po površini naribamo muškatni oraščić i stavimo u hladnjak da se kolač stisne.