Ostalo

File brancina s kremom od luka i umakom od vongola

Press
22.02.2018 10:14

Sastojci:

800 g brancina

100 g vongole

150 g luka

80 g šalotke

5 g majčine dušice

15 g mikrozelenja

Jestivo cvijeće

2 režnja češnjaka

100 ml bijelo vina

1 stabljika celera

1 limun

50 g maslaca

Maslinovo ulje

Lovorov list

30 g lista celera

Sol

Papar

Brancin:

Filetirati brancina, izvaditi mu pincetom kosti, narezati na porcije te osušiti kožu, zarezati ju nožem i ispeći na vreloj tavi. Prilikom pečenja, dodati režanj češnjaka, malo majčine dušice te time aromatizirati file.

Krema od luka:

Luk narezati na tanke ploške, staviti u posudu maslac, zagrijati ga na niskoj temperaturi te dodati rezani luk. Na niskoj temperaturi lagano dinstati luk, bez da dobije boju, posoliti, staviti malo papra te dinstati dok potpuno ne omekša. Dodati dvije kapi limunovog soka i pretvoriti u glatki pire/kremu.

Vongole:

Vongole isprati pod mlazom hladne vode. Svaku pregledati da nije otvorena i da nema pijeska. U dublji lončić staviti zdrobljeni režanj češnjaka, majčinu dušicu, malo bijelog vina te isprane i očišćene vongole. Poklopiti te zakuhati, izvaditi vongole van, procijediti ostatak tekućine te odvojiti dio koji ćemo koristiti za pripremu umaka. U odvojeni dio staviti hladni maslac i emulzirati.

Salata od stabljike celera:

Stabljiku celera izrezati na tanke rezance, začiniti solju, malo limuna i maslinovim uljem. Listove celera staviti u malo maslinovog ulja, smiksati štapnim mikserom, procjediti te ulje sačuvati sa strane.

Ljutika:

Ljutiku prerežemo na pola, stavimo u mješavinu bijelog vina, maslinovog ulja i maslaca, uz dodatak lovorovog lista. Poslimo ih i poparimo. Kada omekšaju, izvadimo ih, osušimo na ubrusu te na običnom ulju zapečemo na tavi dok ne potamne.

Kada su sve komponente gotove, složimo ih na tanjur.