Ostalo

Filet lososa s rimskim njokima

Press
07.03.2018 10:00

Sastojci:

Filet lososa

200 g griza

100 g ribanog parmezana

1 jaje

100 g mozzarelle

Muškatni oraščić

2 svježe crvene paprike

Dva češnja češnjaka

50 ml bijelog vina

50 g maslaca

200 g brokule

50 g listića badema

Mlijeko za griz

Sol

Papar

Šećer

Priprema:

Papriku očistiti, narezati na kockice i zatim zapeći na maslacu. Pržiti ju na laganoj vatri sve dok ne omekša, zatim dodati češnjak, malo vode i bijelog vina. Kuhati oko 10 minuta i onda usitniti štapnim mikserom i procijediti kroz fino sito. Začiniti šećerom i soli. Griz skuhati na mlijeku. Kad se malo ohladi dodati jedno jaje, parmezan i muškatni oraščić. Gotovu smjesu potrebno je razmazati u plehu na papiru za pečenje debljine 2 centimetra. Ostaviti da se ohladi. Okruglim metalnim prstenom izrezati medaljone promjera 4 centimetra i posložiti ih na čisti papir za pečenje. Medaljone je potrebno posipati ribanom mozzarellom te ih neposredno prije samog posluživanja zapeći u pećnici na 220 stupnjeva oko 3 minute.

Filete lososa zapeći lagano na kožici i okrenuti na drugu stranu. Ugasiti plin i pustiti da se losos sam dovrši na ugrijanoj, vrućoj tavi. Brokulu skuhati u slanoj vodi i začiniti tostiranim listićima badema. Servirati rimske njoke, kremu od paprike, losos i brokulu.