Sastojci:
0,45 kg neslanog bakalara
0,20 kg leda
0,10 kg glatkog brašna
0,05 rižinog brašna ili brašna od riže
0,2 instant kvasca za slana jela
0,01 kg mažurana
0,2 l ulja
0,03 kg ljute papričice
sol
Sastojci za umak:
0,15 žutog luka
0,15 kg zelenih maslina
0,30 kg pasate od rajčice
0,15 kg svježeg peršina
0,07 kg suhe rajčice
sol
papar
Dodatni pribor:
termostat za kuhanje
štapni mikser
Priprema:
Skinuti kožu s bakalara, očistiti ga, izrezati na kockice te ga usitniti nožem. Zatim ga staviti u staklenu posudu i posipati mažuranom. U drugu posudu prosijati brašno i prašak za pecivo, zatim dolijevati vodu s ledom i miješati pjenjačom do homogene paste. U tu pastu umiješati bakalar te po potrebi posoliti i popapriti. Prekriti zdjelu prozirnom folijom i staviti na hladno mjesto da odmara. Ulje se mora zagrijati na 175 stupnjeva, a kuglice fritula od bakalara se stavljaju frigati oko 6-7 minuta često ih okrećući. Procijediti ih i staviti na kuhinjske ručnike.
Za umak je potrebno sitno nasjeckati luk i prepržiti ga na ulju. Dodati zgnječene masline, zgnječene suhe rajčice i passatu, posoliti, popapriti i dodati peršin. Gotove fritule bakalara poslužiti uz umak.