Sastojci:
FILET GRDOBINE
crveni luk
češanj češnjaka
pelati rajčice
maslinovo ulje
bijelo vino
riblji temeljac
peperoncino po želji
sol
grančica svježeg peršina
RIBLJI TEMELJAC
korijen celera
mrkva
korijen peršina
crveni luk
češanj češnjaka
papar u zrnu
maslinovo ulje
bijelo vino
kosti grdobine
Priprema:
Odvojite kosti iz fileta grdobine i napravite temeljac.
Na maslinovom ulju popržite kriške luka, mrkve, celera i peršina. Dodajte zgnječeni češnjak, podlijte bijelim vinom i kuhajte da alkohol reducira. Dodajte kosti grdobine, podlijte vodom (400 ml), ubacite zrna papra i kuhajte 17 minuta.
Komade grdobine posolite i zapecite na maslinovom ulju te odložite sa strane.
U istoj tavi pirjajte luk dvadesetak minuta, povremeno podlijevajući temeljcem. Dignite karamel s dna, dodajte češnjak narezan na kriške, a kad zabijeli, podlijte vinom te kuhajte da alkohol reducira pa dodajte rajčicu i peperoncino po želji te krčkajte na laganoj vatri.
Dok brudet krčka, grdobinu stavite u posudu za pečenje i ispecite do kraja u pećnici na 180 C 8-10 minuta.
Sok od pečenja ribe dodajte u brudet.
Raspodijelite brudet u zdjelice, položite grdobinu na vrh, ukrasite peršinom i poslužite. Za prilog, uz jelo poslužite grilanu palentu.