Ostalo

Griz souffle s marelicama

Press
30.05.2018 10:00

Sastojci:

60 g šećera

50 g maslaca

250 ml mlijeka

2 g soli

55 g griza

3 jaja

Korica jedne naranče

Liker od naranče

200 g marelica

Priprema:

Pećnicu zagrijemo na 180 stupnjeva bez ventilacije. U duboki pleh stavimo papir i ulijemo 3 centimetra vode i stavimo u pećnicu. Posude za souffle dobro premažemo maslacem i pospemo šećerom. Mlijeko s maslacem i šećerom zakuhamo, dodamo griz i miješamo dok se griz ne počne odvajati od posude, dok na dnu ne ostane bijeli trag. Presipamo u drugu veću posudu i pustimo da se malo ohladi. U griz dodajemo jedan po jedan žutanjak i miješamo dok masa ne postane ponovno glatka. Bjelanjke istučemo s malo soli i 20 g šećera u čvrsti snijeg, dodamo još 20 g šećera i ponovno istučemo. U griz naribamo koricu naranče i dodamo žlicu likera od naranče. Sad u griz pomiješamo lagano 1/3 snijega od bjelanjaka lopaticom, nikako mikserom i na kraju nježno dodamo i druge 2/3 snijega nježno da dobijemo pjenastu masu. U posudice za souffle na dno stavimo marelice narezane na kockice i zalijemo pjenastom masom do 2/3 visine posude. Pečemo u pećnici u vrućoj vodi oko 20 minuta.