Sastojci:
pačja jetra 0,30 kg
maslac 0,20 kg
brusnice 0,15 kg
džem od brusnica 0,20 kg
med 0,05 kg
crni brgundac 0,10 l
sol
papar
BIJELI ŽGANCI
krumpir 0,30 kg
brašno oštro 0,20 kg
kiselo vrhnje (crveno) 2 kom
češnjak 2 češnja
papar
sol
SALATA
bijeli grah 0,20 kg (konzerva)
mladi luk 0,15 kg
bučino ulje 0,05 l
Priprema:
Na 10 dg rastopljenog maslaca popirjajtesvježe brusnice i dodajtedžem od brusnica zajedno s medom i crnim burgundcem. Kada dobijemo gust umak, a voće ostane u komadima, pustiteda se hladi i još više stisne. Tada na drugih 10 dg maslaca prepecitena naglo guščja jetra, tako da uhvate koricu, a unutra ostanu ružičasta. Izvadite, posolite, popaprite i prelijteumakom od brusnica.
Krumpir ogulite, narežitena kockice i skuhajtete napravitepire bez ikakvih dodataka. Pire-krumpir staviteu lonac, dodajtevodui kuhajtedok ne zakuha oko 5 minuta. Dodajte brašno, kuhačom miješajtetijesto i kuhajte /pržite10 minuta, Ovaj dio treba snage zadobro miješanje. Kad su žganci gotovi makniteih s vatre. Posebno zagrijteulje, pripremitesi posudu za žgance, kuhaču i žlicu. Zatim kuhačom grabitežgance, uzmite žlicu, umočiteu toplo ulje, te vaditemale žličnjake u posudu. U preostalo ulje umiješajtekisela vrhnja, žlicu soli, dobro promiješajtete prelijtepreko žganaca. Kad su žganci preliveni nasjeckajtena najsitnije češnjak i dodajtepo želji, popapritei dodajtezačine po želji.
Bijeli kuhani grah iscijedite, dodajtenasjeckani mladi luk, bučino ulje i dobro začinite.