Ostalo

Guščja jetra u slatkom umaku i bijeli žganci

RTL TV
11.12.2019 09:03

Sastojci:

pačja jetra 0,30 kg

maslac 0,20 kg

brusnice 0,15 kg

džem od brusnica 0,20 kg

med 0,05 kg

crni brgundac 0,10 l

sol

papar

BIJELI ŽGANCI

krumpir 0,30 kg

brašno oštro 0,20 kg

kiselo vrhnje (crveno) 2 kom

češnjak 2 češnja

papar

sol

SALATA

bijeli grah 0,20 kg (konzerva)

mladi luk 0,15 kg

bučino ulje 0,05 l


Priprema:

Na 10 dg rastopljenog maslaca popirjajtesvježe brusnice i dodajtedžem od brusnica zajedno s medom i crnim burgundcem. Kada dobijemo gust umak, a voće ostane u komadima, pustiteda se hladi i još više stisne. Tada na drugih 10 dg maslaca prepecitena naglo guščja jetra, tako da uhvate koricu, a unutra ostanu ružičasta. Izvadite, posolite, popaprite i prelijteumakom od brusnica.

Krumpir ogulite, narežitena kockice i skuhajtete napravitepire bez ikakvih dodataka. Pire-krumpir staviteu lonac, dodajtevodui kuhajtedok ne zakuha oko 5 minuta. Dodajte brašno, kuhačom miješajtetijesto i kuhajte /pržite10 minuta, Ovaj dio treba snage zadobro miješanje. Kad su žganci gotovi makniteih s vatre. Posebno zagrijteulje, pripremitesi posudu za žgance, kuhaču i žlicu. Zatim kuhačom grabitežgance, uzmite žlicu, umočiteu toplo ulje, te vaditemale žličnjake u posudu. U preostalo ulje umiješajtekisela vrhnja, žlicu soli, dobro promiješajtete prelijtepreko žganaca. Kad su žganci preliveni nasjeckajtena najsitnije češnjak i dodajtepo želji, popapritei dodajtezačine po želji.

Bijeli kuhani grah iscijedite, dodajtenasjeckani mladi luk, bučino ulje i dobro začinite.