Sastojci:
Pola guske
25 g luka srebrenca
10 g maslaca
0,2 dcl crvenog vina
2 g meda
3 g ružmarina
0,5 dcl acceta
5 g gustina
1 jaje
10 g griza
20 g svježegkravljegsira
2 g mente
50 g krušnihmrvica
50 g oštrog brašna
20 g mlade mrkve
3 g kumina
Priprema:
Gusku odkostiti, a od kosti, nogica i kože skuhati temeljac. Luk prodinstati na ulju da pozlati, dodati sitne komadiće mesa i dinstati. Nadoliti malo temeljca i nastaviti kuhati. Podljevati stalno temeljcem. Pred kraj kuhanja dodati vina, nakon toga malo maslaca i malo gustina razmučenog u temeljcu. Začiniti solju, paprom, ružmarinom i majčinom dušicom. Mrkvu skuhati razrezanu na pola po dužini. Na maslacu sortirati i dodati šečer i med te malo čilija. Kuhati dok se umak ne stisne te potom poslužiti kao prilog uz ragu i okruglice od griza, sirate dodati sol i papar i malo oštrog brašna u kuhanoj vodi.