Ostalo

Heljdoto od lisičarki i poriluka s prženim lukom

Mirela

RTL
07.04.2021 14:29

Sastojci:

300 g brašna

150 g lisičarki

Vlasac

2 kom žute mrkve

1 crveni luk

Krušne mrvice

500 g brašna od prosa

Heljda

Pir

Poriluk


Priprema:

Heljdu i pir skuhati na pola u slanoj vodi, isprati hladnom vodom. Žutu mrkvu narezati na kockice i sotirati na ulju i dodati u heljdoto. Na suncokretovu ulju sotirati lisičarke, dodati poriluk narezan na kolutiće sitne, posoliti, popapriti. Uliti pola decilitra bijelog vina i kad ispati dodati žitarice. Sve još podliti vodom ako je suho, začiniti i ugasiti vatru. Na topli heljdoto uliti bučino ulje i sve sjediniti. Luk narezati na kolutove, posoliti. Umutiti bjelanjak i u njega staviti luk pa u prezle i mješavinu brašna. Pržiti u dubokom ulju dok ne porumeni, staviti na papir da upije masnoću i poslužiti uz heljdoto. Dekorirati s bučinim uljem i vlascem.