Sastojci:
integralna riža 300 g
mrkva 100 g
mrkva žuta 50 g
stabljika celera 40 g
crveni luk 80 g
paprika crvena 60 g
koromač40 g
cherryrajčica 30 g
majčina dušica
češnjak 3 režnja
sol
papar
parmezan ribani 200 g
maslac 80 g
gustin 20 g
bijelo vino 100 ml
zelje 80 g
peršin 20 g
Priprema:
Rižu dobro isperite i kuhajte na jakoj vatri polupoklopljeno dok ne bude aldente. Dok se riža kuha, očistite povrće. Ostatke povrća sačuvajte daskuhate temeljac od povrća, majčine dušice i začina. Temeljac podlijte vinom i pustite da alkohol ishlapi. Svepovrće narežitena sitne kockice, na malo maslinova ulja i zapržite na jakoj vatri kockice crvenog luka, mrkve, zeljai koromača, zatim dodajte skuhanu rižu i povrtni temeljac. Pustiteda se kuha dok se okusi ne prožmu.
Dodajte kockice crvene paprike, kockice stabljike celera i kockice maslaca miješajući da rižoto postane kremast, po želji možetestaviti i malo škroba jer integralna riža nema dovoljnu količinu vlastitog škroba. Začinite i na kraju dodajte rajčicu i zaprženi češnjak. Posipajte naribanim parmezanomi sve dobro promiješajte. Od ostatka naribanog parmezana napravite na tavi male tanke krugove. Stavite na vatru i pričekajteda se sir rastopi i zapeče. Maknite tavu svatre, okrenite čips i pričekajte da se izprži i sdruge strane.