Ostalo

Istarski žgvacet

RTL TV
12.11.2019 11:38

Sastojci:

pileći batak 200 g

pileći zabatak 200 g

češnjak 50 g

rajčica svježa 200 g

pasata od rajčice 2 dl

malvazija 1,5 dl

mažuran (suhi) 0,5 g

bosiljak (suhi) 0,5 g

ružmarin (suhi) 0,5 g

mrkva 100 g

celer korijen 100 g

peršin list svežanj

mlijeko 2,5 dl

maslac 100 g

palenta 200 g

tvrdi punomasni kravlji sir (istarski) 100 g

luk srebrenac 200 g

celer stabljika i list 50 g

sol, papar, ulje

panceta 50 g

Priprema:

Prvo stavite kuhati povrtni temeljac od mrkve, celera, luka i peršina. Piletinu zapecitesa svih strana na ulju. Kad se piletina poprži dodajte sitno sjeckani luk i češnjak te pirjajte uz dodatak temeljca. Kad ispari tekućina podlijte vinom i ostavite da ispari te dodajtesuhe začine (ružmarin, mažuran i bosiljak). Svježu rajčicu blanširajtete joj ogulitekoru i nasjeckajteje na sitno, zatim pomiješajtes pasatom te dodajtena piletinu. Kuhajtedok se ne zgusne. Na mlijeku i vodi napravite palentu te u nju dodajtemaslac, istarski tvrdi sir i prepečenu pancetu.