Ostalo

Janjeće polpete, rolice od kelja i miješanih gljiva, zelena salsa

Press
23.10.2017 23:00

(Za šest osoba)

Sastojci:

600 g mljevene janjetine

Dvije šnite starog kruha

2 jaja

Jedna glavica crvenog luka

2 režnja češnjak

Jedna grančica metvice

100 ml mlijeka

Jedna glavica kelja

300 g miješanih gljiva

125 g maslaca

100 g svježeg sira

Sirementaler u komadu

50 g svježeg peršina

30 g vlasca

10 g kadulje

10 g majčinedušice

Jedan limun

200 g milerama

Postupak:

Na malo ulja pirjamo sitno sjeckanopola glavice luka i sitno sjeckan češnjak, dodamo sve to u mljevenu janjetinu. Stari kruh narežemo na kockice, prelijemovrelim mlijekom te nakon 5 minuta oprezno dobro iscijedimovišak mlijeka (vruće), dodamo masi od mljevene janjetine. Metvicu usitnimo nožem te i nju dodamo mesu, dodamo i 1 jaje, papar te sol. Sve zajedno dobro izmiješamo dok ne dobijemo kompaktnu masu od koje vlažnim rukama oblikujemo polpete debljine oko centimetar i pol. U međuvremenu, u velikom loncu i zavreloj slanoj vodi blanširamo listove kelja kojima smo odvojili najtvrđi dio dok ne omekšaju (oko otprilike 5 min), stavimo u hladnu vodu da prekinemo proces termičke obrade i da zadrže lijepu boju. Ocijedimo i osušimo ubrusom. Na malo maslaca prepržimo i sitno sjeckanu drugu polovicu luka, dodamo na trakice narezane miješane gljive, pirjamo na jačoj vatri da tekućina iz gljiva ishlapi.U zdijeli pomiješamo naribani sir ementaler, svježi sir, malo soka od limuna i jedan dio majčine dušice, začinimo paprom i solju te dodamo pirjane gljive i pola žumanjka. Sve dobro izmiješamo u glatku masu kojom punimo listove kelja i zamotamo u male sarmice. Sarmice stavimo u dublji pleh, dodamo 1 dl vodete pleh zatvorimo aluminijskom folijom, prokuhamo u zagrijanoj pećnici na 180 oko 12 minuta. Odzačinskog bilja, jedne četvrtine milerama, malo soka od limuna u visokoj posudi štapnim mikserom izradimo zelenu kremu, pomiješamo sostatkom milerama, začinimo paprom i solju. Polpete pržimo na malo ulja sobje strane na srednjoj vatri u poklopljenoj tavi oko 5 minuta sa svake strane. Serviramo polpete, rolice i zelenu salsu u zdjelici, rolice i polpete pokapamo maslinovim uljem, a rolice još i popaprimo.