Ostalo

Janjetina u šugu s domaćim makarunima 'na iglu' i mladim mahunama

RTL TV
26.11.2019 09:02

Sastojci:

janjetina 1 komad

crveni luk (većaglavica) 1 komad

mahune zelene plosnate700 g

grašak100 g

crveno vino 3 dl

cimet u prahu 2 g

maslinovo ulje 1 dl

muškatni orah mljeveni2 g

rajčica55 g

brašno glatko200 g

maslac125 g

jaja1 komad

sol

papar

ružmarin1 grančica

kadulja svježa 2 lista

paški sir 55 g

štapići za ražnjiće 2 komada


Priprema:

Janjetinu narežemo na kocke veličine 1 cm. Zagrijemo u loncu maslinovo ulje, na ulje stavimo meso da se zaprži sa svih strana. Dodamo sitno sjeckani luk i karameliziramo. Sve obilno podlijemo vinom, dodamo prstohvat cimeta, muškatni oraščić, posolimo i popaprimo te poklopljeno kuhamo na srednjoj vatri dok meso ne omekša. Po želji jelo zgusnemo s malo brašna. Podlijemo s malo vode kako bismo dobili dovoljnu količinu umaka. 15 min prije kraja kuhanja dodamo i grašak te rajčice prerezane na pola. Dodamo kadulju i par iglica sitno narezanog ružmarina. Jelo kušamo i po potrebi dodamo malo šećera.

Mahune očistimo i narežemo ukoso na tanke rezance, skuhamo u vreloj vodi te ohladimo u ledenoj vodi.

Od maslaca, brašna soli, 1 jajeta i malo vode umijesimo srednje tvrdo glatko tijesto. Tijesto prepolovimo i razvaljamo u "zmiju" debljine 1.5 cm, zatim nožem režemo male "njoke". Svaki pritisnemo na drveni štapić i razvaljamo između dlanova zajedno sa štapićem u makarun. Pažljivo okrećući, štapić izvadimo van. Tako ponovimo sostalim njokima dok ne izradimo sve makarune. Makarune kuhamo u kipućoj slanoj vodi. Kod kuhanja ne miješamo, već samo protresemo lonac. Kad makaruni isplivaju na površinu, kuhamo ih još 4-5 minuta na laganoj vatri.

Zajedno pomiješamo umak od janjetine, makarune i kuhane mahune. Poslužimo u dublji tanjur.