Ostalo

Jetreno pečenje s limunom, jabukama i grožđem

Press
24.08.2017 14:00

Sastojci:

0.50 kg janjeća jetrica u komadu

1 kisela jabuka

1 žlica maslaca

3 žlice krušnihmrvica

1 dcl bijelog vina

Prstohvat šećera, soli i papra

1 limun

75 g bijelog gržđa

1 glavica luka

0,75 g sir ementaler, naribani

1 dl kiselog vrhnja

Maslinovo ulje

Opis:

Očistimo limun od kore i opne (filetiramo). Jetra osušimo, stavimo na dasku i nožićem napravimo rupice u koje stavljamo filete limuna. Na zagrijanu tavu stavimo malo maslinovog ulja i maslaca. Dodamo jetru i prepržimo je sa svih strana da kod pečenja u pećnici ne izgubi sokove. Dok se jetra prži narežemo jabuke na četvrtine i izvadimo koštice. Prepržena jetra preselimo u posudu za pečenje u pećnici, a na preostalu masnoću u tavi dodamo kosani luk i fete jabuka. Tek sada jetru začinimo solju i paprom. Luku i jabukama dodajemo grožđe, začinimo sa soli, paprom i malo šećera, promiješamo i sve zajedno dodamo u posudu uz jetra. Prelijemo sa još malo maslinovog ulja i stavimo peći u pećnicu na srednju razinu na 200 stupnjeva. Deset minuta prije kraja pečenja podlijevamo sa bijelim vinom, jetru posipamo sa pomiješanim sirom i krušnim mrvicama. Kada se sir zapeče vadimo jetru iz posude, dodajemo kiselo vrhnje, kratko promiješamo i serviramo uz narezana jetrica.