Ostalo

Juneća rebra i tzatziki umak

Press
01.03.2018 10:00

Sastojci:

1 kg junećih rebara

1 kg lisnate salate, 5-6 vrsta

1 komad svježeg salatnog krastavca

1 kg žutog krumpira

200 g kiselog vrhnja

1 kečap

1 grčki jogurt

1 pasata

1 dcl vina

Med

Kiseli krastavci

Sol

Papar

Dimljena crvena paprika

Dodatni pribor: drvena daska za posluživanje

Priprema:

Meso prokuhati u loncu. Odvojiti gornji komad mesa, a masni dio ostaviti u loncu. Rebra glazirati mješavinom meda, kečapa, pasate, soli, papra, dimljene crvene paprike i chili birdeye. Premazati i staviti u pećnicu na 220 stupnjeva. Neoguljeni krumpir izrezati na ploške i prokuhati u kipućoj slanoj vodi. Kad je gotov, pustiti da se procijedi i naknadno prepržiti u dubokom ulju. Izvaditi na kuhinjski ručnik te ga začiniti soli i dimljenom crvenom paprikom. Za tzoizoki umak je potrebno sitno nasjeckati bijeli luk, pola krastavca salatara i u njega dodati isjeckane kisele krastavce, grčki jogurt, kiselo vrhnje, sol i papar.

Ostavljeni komad mesa u loncu zaliti decilitrom crnog vina i kad alkohol ispari pustiti da se ohladi. Prstima iskidati meso, dodati masnoću iz lonca i malo mješavine koja se koristila za glazuru. Žuti luk izrezati na tanko i napraviti tempuru od brašna, vode i soli te ohladiti. U ohlađenu smjesu umočiti luk i kratko pržiti u dubokom ulju. Zadnjih deset minuta premazati rebra i peći na 250 stupnjeva. Dvije šnite kruha tanko izrezati, premazati masnoćom iz lonca i na kratko zapeći u pećnici.

Rebra servirati na dasci, uz njih servirati hrskavi luk, krumpir i miješanu salatu na koju je potrebno poslagati pulled beef. Umak sesrvirati sastrane u zdjelici.